CIB-LIGA vzw

De CIB-Liga vzw, opgericht in 1981, is een patiëntenvereniging die tot doel heeft informatie te verstrekken over Chronisch Inflammatoire Bindweefselziekten (CIB). Daarnaast worden middels bijeenkomsten, een tijdschrift voor de leden, een publiek forum, een facebook pagina en een nieuwsbrief, lotgenoten met elkaar in contact gebracht en patiënteninformatie uitgewisseld.

Wat zijn chronische inflammatoire bindweefselziekten?

Een groep auto-immune aandoeningen met gemeenschappelijke kenmerken, waarvan de oorzaak nog onbekend is: ze zijn chronisch (slepend) en kennen een wisselend verloop, met perioden van rust en opstoten.

De inflammaties (ontstekingen) kunnen in zowat het ganse lichaam optreden en spelen zich af ter hoogte van het bindweefsel. Het bindweefsel, ook steunweefsel genoemd, hecht alle onderdelen van het lichaam aan elkaar.

Door een nog onbekende reden gaat er iets fout met het verdedigingssysteem: de immuniteit. In plaats van de afweer te richten tegen vreemde indringers (bacteriën, virussen, ...), zal ze lichaamseigen cellen aanvallen, door in hoge mate autoantistoffen te produceren die ontstekingsziekten veroorzaken: auto-imuunziekten.

Deze ontstekingen kunnen in gans het lichaam voorkomen, vandaar de naam systeemziekten.

Doel van de vereniging

De vereniging wil aan iedere geïnteresseerde deskundige informatie over CIB verstrekken in de ruimste zin van het woord en wil meer bekendheid geven aan de ziekte. Naast het bevorderen van het algemeen welzijn van de patiënten wil de vereniging lotgenoten met elkaar in contact brengen om ervaringen uit te wisselen, elkaar onderling te helpen en te steunen, amen actie te voeren.

De groep tracht het isolement van de patiënten te doorbreken, depressies vroegtijdig op te vangen, eventueel door te verwijzen en zo meer. De vereniging streeft naar een vroegere, tijdige en juiste diagnosestelling om zo onnodig lang meedraaien in de medische molen te vermijden.

De CIB-liga organiseert jaarlijks 20 provinciale bijeenkomsten waar ervaringen kunnen worden uitgewisseld en waar volgens wisselend thema voordrachten worden gegeven. Daarnaast is er elk jaar in een andere provincie, een Interprovinciale CIB-dag. De liga geeft een driemaandelijks tijdschrift uit dat artikels van patiënten bevat en diverse activiteiten aankondigt. Een medische adviescommissie geeft deskundige voorlichting. Een folder, brochure en publicaties zijn ter beschikking.

Contact

WEST-VLAANDEREN

Marijke De Roo

Westkapellestraat 162

8301 HEIST-AAN-ZEE

Tel: 050/51.35.01

Tel: 0498/63.43.03

E-mail: west-vlaanderen@cibliga.be  marijkederoo@skynet.be

ANTWERPEN

Nicole Danis

Vredestraat 65

2600 BERCHEM

Tel: 03/230.53.35

E-mail: antwerpen@cibliga.be  nicole.danis@skynet.be

OOST-VLAANDEREN

Hugo Pauwels

Am. Truymanstraat 33

9190 STEKENE

Tel: 03/779.57.48

E-mail: oost-vlaanderen@cibliga.be  hugo.pauwels@skynet.be

VLAAMS-BRABANT

Paula Beckers

Nieuwstraat 11C

3472 KERSBEEK

Tel: 016/77.96.58

E-mail: vlaams-brabant@cibliga.be  pobeckers@hotmail.com

Secretariaat

Daniëlle Bijnens

Lindenlaan 15

3680 MAASEIK

Tel: 089/50.31.08  

Tel: 0486/953.243

Fax: 089/50.31.08  

Bereikbaarheid: 9 tot 18 uur

E-mail: secretariaat@cibliga.be

E-mail: limburg@cibliga.be  daniellebijnens@hotmail.com

Website: www.cibliga.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.