Couveusekinderen vzw - Torhout

Te vroeg geboren

Baby’tjes die geboren worden voor 37 weken zwangerschap (ongeveer 8 maanden) noemen we prematuur. Ongeveer 7 procent van alle pasgeborenen in België wordt te vroeg geboren. Daarvan is een minderheid extreem prematuur: dat betekent dat ze geboren zijn voor 32 weken zwangerschap en/of met een geboortegewicht kleiner dan 1500 gram: zij worden opgevangen in NIC-afdelingen (neonatal intensive care).

In België worden baby’s tussen 32 en 37 weken opgevangen in aangepaste afdelingen. Wanneer ze stabiel zijn en geen intensieve zorgen nodig hebben (dat is zo voor de meerderheid), dan worden ze in het lokale ziekenhuis opgevangen op een zogenaamde N*-afdeling. Mochten er toch intensieve zorgen nodig zijn, dan is een opname op een NIC (neonatal intensive care) noodzakelijk. Daarvoor is soms transport naar een ander ziekenhuis vereist. Op die manier worden alle premature kinderen meteen professioneel en met de beste zorgen omringd.

Naargelang leeftijd en toestand, blijven ze enkele weken tot enkele maanden. Tot ze klaar zijn om samen met jou, vader en/of moeder, de stap te zetten naar huis.

Waarom moet een prematuur in een couveuse liggen?

Premature baby’s zijn niet in staat hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Een couveuse (incubator) dient in de eerste plaats om de temperatuur gelijkmatig op 37°C te houden. Binnenin de couveuse wordt bovendien de vochtigheidsgraad hoog gehouden. Prematuurtjes hebben amper onderhuids vet en ook hun huid is nog erg broos: in een droge omgevingslucht zouden ze te veel water verliezen door verdamping. Zo wordt voor je baby een perfect microklimaat geschapen, waar hij zich behaaglijk kan thuis voelen en in alle rust verder ontwikkelt.

Hoeveel kans heeft mijn kindje op een normaal leven?

Met die vraag worstelen alle ouders van te vroeg geboren kinderen. Er bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Over het algemeen geldt: hoe ouder en groter je baby, hoe meer kansen, al schiet de wiskunde hier sterk tekort. Naast leeftijd en grootte kunnen ook verwikkelingen (voor, tijdens of na de geboorte) en erfelijke factoren een rol spelen. Een goede professionele begeleiding samen met de zorg van de ouders helpen het kindje maximaal te ontwikkelen binnen zijn mogelijkheden.

Couveusekinderen vzw - Torhout

Dit is een lotgenoteninitiatief voor ouders van te vroeg geboren kinderen. Ouders van wie het kindje net uit het ziekenhuis komt krijgen er informatie en steun.

 

U kunt contact opnemen met:

Kristien Demeulenaere

Waterhoekweg 51, 8820 TORHOUT

Tel: 050/22.12.29

Fax: 050/22.12.29

e-mail: translate.dekris@skynet.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.