Samenstellen van een bestuur

Stel een bestuur samen voor uw zelfhulpgroep. Ten eerste probeer je niet "het wiel opnieuw uit te vinden." De kans is groot dat er tenminste één nationale groep, gericht op uw specifieke zorg, al bestaat. Zoek dit eerst uit.

Denk aan Wederzijdse-Hulp vanaf het begin. Zoek een paar anderen personen die interesse hebben om een groep op te starten. Je kan dit doen door een flyer of een brief te maken, op deze manier kunnen geïnteresseerde contact met u opnemen. Vermeld uw voornaam, telefoonnummer en alle andere relevante informatie. Maak kopieën en post ze op plaatsen die hiervoor geschikt zijn, bijvoorbeeld op een forum, bibliotheek, buurthuis, kliniek of postkantoor. Bekijk ook eens of er een lokale "zelfhulpgroep " in uw regio kan helpen.

Probeer hulp te krijgen van professionals die gevoelig kunnen zijn voor uw behoeften en bereid zijn om u te helpen bij uw inspanning. Sociaal assistenten, artsen of verplegend personeel kunnen helpen op verschillende manieren.

Vindt een geschikte ontmoetingsplaats. Probeer gratis een vergaderruimte te verkrijgen bij uw Gemeente/Stad, bibliotheek, buurthuis, ziekenhuis of sociale dienst.

Indien je de juiste mensen hebt gevonden kan je een “kerngroep” samenstellen. Bespreek met de hulp van uw "kerngroep" het gezamenlijk doel en missie, kies tevens een naam voor de groep. Bespreek deze naam bij uw leden en mensen die u ondersteunen voordat je een beslissing neemt. Maak een keuze tussen een vzw of feitelijke vereniging en bespreek de kosten.

Indien je voor al het voorgaande de juiste keuze hebt gemaakt kan je met uw “kerngroep" starten om bekendheid te geven via media, internet, blogs, enz… en geef je eerste openbare bijeenkomst. Neem ruim de tijd om uw interesse en werk te beschrijven, terwijl anderen de gelegenheid krijgen om hun visie met de kerngroep te delen. Dit is nodig, want op deze manier ken je de gemeenschappelijke behoeften van de zelfhulpgroep en kan je je daar op richten. Maak plannen voor de volgende vergadering, geef hierna de mogelijkheid aan de mensen om te praten en elkaar beter te leren kennen.

Na enkele vergaderingen heb je de nodige kennis van het werk en ken je de verantwoordelijkheden van de groep. Ga hier mee aan de slag.

Wie is er verantwoordelijk voor het telefonisch contact binnen de zelfhulpgroep? Wil je bijhuizen in andere provincies? Misschien is het beter samen te werken met een bestaande zelfhulpgroep? Zoek de juiste personen voor de nevenfuncties. Bekijk welke rol de leden kunnen spelen bij het maken van een groepswerk.

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.