Downsyndroom Vlaanderen

Bij aanmaak van geslachtscellen kan er wel eens een fout optreden. De geslachtscel krijgt dan niet 23 chromosomen, maar bijvoorbeeld 22 of 24 chromosomen. Als dan de foute geslachtscel samensmelt met de andere geslachtscel, ontstaan er meer of minder chromosomen. Een voorbeeld van een vermeerdering van deze chomosomen is het syndroom van Down.

Bij het syndroom van Down is er sprake van trisomie 21, dit houdt in dat er drie (tri) chromosomen (somie) 21 aanwezig zijn.

Mensen met downsyndroom hebben enkele karakteristieke uiterlijke kenmerken, waardoor zij meestal duidelijk herkenbaar zijn. Op medisch gebied kunnen zich de nodige problemen voordoen. Zo wordt bijna de helft van hen geboren met een hartafwijking, die overigens in vele gevallen operatief te behandelen is. Preventief geneeskundig onderzoek door artsen of therapeuten die veel kinderen met downsyndroom zien is van groot belang. Door eventuele problemen met de gezondheid vroegtijdig te behandelen zijn de kansen op een goede gezondheid en een betere levensverwachting sterk toegenomen. Kinderen met downsyndroom ontwikkelen zich trager dan andere kinderen, zowel lichamelijk als verstandelijk. Er is echter een grote variatie in wat ze kunnen bereiken. Niet alleen hun aanleg, maar vooral ook de mogelijkheden die hen geboden worden in hun omgeving spelen daarbij een belangrijke rol.

DOWNSYNDROOM VLAANDEREN

Werking: Downsyndroom Vlaanderen is een autonome Vlaamse vzw die volledig wordt beheerd door vrijwilligers en die tevens ouder zijn van een kind met het syndroom van Down. Er is een centraal bestuur voor geheel Vlaanderen en verder kent de vereniging een provinciale werking (zie hieronder voor de contactadressen).

Downsyndroom Vlaanderen is er voor kinderen en volwassenen met DS, hun familie en betrokkenen. Daarnaast wil de groep ook een brug slaan naar hulpverleners, (para)medici, wetenschappers, beleids- en mediamakers. Er bestaat al een intensieve samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en andere medici. De vereniging heeft hierbij aandacht voor alle personen met downsyndroom, in alle leeftijden en in alle levensfasen. Downsyndroom Vlaanderen werkt ook intensief samen met de 4 downpoli's verbonden aan de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven.

Voor borelingen met het syndroom en hun ouders ontwikkelde de vereniging een gratis welkomstpakket met handige informatie over kinderen met DS en enkele leuke aanvullingen voor de eerste levensdagen en ook rond de eerste levensvragen. De contactouders of het secretariaat kunnen u hieraan helpen. Sinds november 2007 brengt Downsyndroom Vlaanderen ook 'de Downpas' uit - een handig boekje met belangrijke adviezen voor de goede opvolging van het kind, zowel voor de ouders als voor de begeleiders. Naast het verschaffen van praktische info organiseren de verschillende provincies ook tal van ontmoetings- en informatie-avonden. Op de website en in het tijdschrift Tripliek vindt men de agenda voor Vlaanderen of per provincie.

Contact

DOWNSYNDROOM VLAANDEREN Sint-Martinusstraat 14 2550 KONTICH

Tel: 0474/321.321
e-mail: secretariaat@downsyndroom.eu
Website: www.downsyndroom.eu

voor algemene info: info@downsyndroom.eu

voor vragen over lidmaatschap: ledenadministratie@downsyndroom.eu

voor vragen aan het documentatiecentrum, de literatuurlijst of voor bestellingen: claessensfam@skynet.be

Afdelingen / Regionale contactpersonen

ANTWERPEN

Anne Eeckels Sint-Martinusstraat 14 2550 KONTICH

Tel: 0475/714.339 e-mail: info@bitsnbites.be

BRABANT (VLAAMS)

Chris Gallant Drieslaan 12 3440 ZOUTLEEUW

Tel: 011/78.12.31 e-mail: info@tuindesignben.be

LIMBURG

Christel de Vries en Allard Claessens Zandstraat 84 3500 HASSELT

Tel: 011/23.27.96 GSM: 0473/888.401 e-mail: claessensfam@skynet.be

OOST-VLAANDEREN

Thomas Penneman en Hilde Verstraeten Canteclaerstraat 28 9111 BELSELE

Tel: 0473/889.948 e-mail: thomas.penneman@pandora.be

Mieke Leroy Luchterenkerkweg 17 9031 DRONGEN

Tel: 09/236.39.13

WEST-VLAANDEREN

Kurt Devos A. Rodenbachlaan 7 8530 HARELBEKE

Tel: 056/70.53.56 Tel: 0473/899.931 e-mail: kurt_devos@skynet.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.