Diagnosegroep Guillain-Barre en CIDP vzw

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) gaat gepaard met spierzwakte, gevoelsstoornissen en pijn. Naargelang van de ernst kan (tijdelijke) volledige verlamming optreden. De verschijnselen kunnen zich van de ene op de andere dag voordoen en iedereen kan het krijgen: jong en oud, man of vrouw. De ziekte is niet erfelijk of besmettelijk en komt bij 1,5 op 100.000 mensen per jaar voor.

In 70 % van de gevallen treedt GBS op na een simpele infectie zoals een verkoudheid, een keelontsteking, griep, diarree of na een periode met veel stress. Bij beschadiging van de gevoelszenuw kan men last hebben van gevoelloosheid, tintelingen, een slapend gevoel en schokjes of trillingen in handen en voeten. Als de bewegingszenuwen zijn aangetast kan men last hebben van spierzwakte, krampen en/of verlammingsverschijnselen. Gewoonlijk treden verlammingen eerst op in de benen zodat bijvoorbeeld traplopen of opstaan uit een stoel moeilijk worden. Ook de arm-, gelaats- en ademhalingsspieren kunnen verlamd geraken. Soms heeft dit tot gevolg dat men (tijdelijk) niet kan spreken. Verlamming van de spieren van de borstkas maakt ademhalingsondersteuning noodzakelijk.

Vooral in het begin van de ziekte kan GBS gepaard gaan met enorme pijn, vooral in de rug en beenspieren. Ongeveer de helft van de GBS-patiënten herstelt volledig. Dit herstel gaat vrij traag en vereist meestal een verblijf in het ziekenhuis van meerdere weken of maanden. De andere patiënten herstellen niet volledig en houden restverschijnselen over. Slechts een klein percentage kan zijn normale activiteiten nooit meer hervatten. Een aantal hulpmiddelen kunnen het herstel bespoedigen.

Er bestaat ook een chronische vorm van GBS, namelijk CIDP (Chronische Inflammatoire Demyeliniserende Polyneuropathie). Deze patiënten hebben met dezelfde problemen te maken, maar het verloop is helemaal anders.

DIAGNOSEGROEP GUILLAIN-BARRE en CIDP vzw (GIBAS)

Werking: Doordat de verschijnselen van G.B.S. zich plotseling voordoen en doorgaans snel verergeren, is de confrontatie met deze ziekte zeer beangstigend. Naar Nederlands voorbeeld werd ook in Vlaanderen hier rond een groep opgericht, GIBAS. Bij GIBAS kunnen patiënten en hun familieleden terecht voor uitgebreide informatie over behandeling en revalidatie en tevens voor emotionele ondersteuning en ervaringsuitwisseling.

Nik Geukens/Els Hendrickx Kroonveldstraat 123 1020 LAKEN

Tel: 02/478.80.46 Fax: 02/478.88.58 Bereikbaarheid: 9-19 uur

e-mail: nik.geukens@skynet.be

Website: www.lpzo.be

Regionale contactpersoon

Fons Hendrickx Adelbergpark 70A 3920 LOMMEL

Tel: 011/73.51.16 Tel: 0478/44.06.27 Bereikbaarheid: 10-11 en 19-21 uur

Gerelateerde items (op tag)

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.