Erfelijke hemochromatose

Erfelijke hemochromatose of ijzerstapelingsziekte is een stofwisselingsziekte, waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd en er vanaf de geboorte door het lichaam meer ijzer uit de voeding wordt opgenomen dan nodig is. Dit kan leiden tot ijzerstapeling in diverse organen, wat na lange tijd (soms ernstige ) symptomen kan veroorzaken.

Het ontstane overschot aan ijzer kan niet op een natuurlijke wijze het lichaam verlaten. Het kan vervolgens worden opgeslagen in diverse organen, bijv. de lever, het hart, de alvleesklier, diverse gewrichten en aanleiding geven tot diverse klachten zoals:

  • chronische vermoeidheid
  • gewrichtsklachten, voornamelijk in handen, polsen en voeten maar ook in diverse andere gewrichten
  • diabetes mellitus in de alvleesklier kan het door destructie van de cellen suikerziekte veroorzaken
  • leverfunctiestoornissen met leververgroting en mogelijk levercirrose tot gevolg
  • huidpigmentaties, het kan aanleiding geven tot brons-, bruin- of grijsgekleurde huid
  • hartafwijkingen, ijzer kan zich opstapelen in de hartspier met mogelijk hartfalen tot gevolg
  • libidoverlies en impotentie, in de hypofyse kan het aanleiding geven tot hormoonuitval met gevolgen voor de potentie.

Veelal blijven duidelijke klachten uit tot op latere leeftijd. Niet alle patiënten krijgen alle symptomen. Omdat het ziektebeeld meestal aanvangt met vage klachten kan het soms heel lang duren voor de diagnose "hemochromatose" wordt gesteld. De meest gebruikte methode om bij erfelijke hemochromatose het ijzer uit het lichaam te verwijderen is de aderlating. Als aderlaten niet mogelijk is of om medische redenen niet gewenst is, kan men ook medicijnen gebruiken. Als de diagnose ijzerstapeling tijdig wordt gesteld en de behandeling gestart, blijven de klachten veelal uit en hoeft de ziekte geen gevolgen te hebben.

Belgische afdeling Hemochromatose Vereniging Nederland

Werking: De Hemochromatose Vereniging Nederland heeft in België een eigen regiocoördinator in de persoon van Frans Heylen. Met enthousiasme en doorzettingsvermogen probeert hij al sinds 2002 de zaken voor de HVN in België zo goed mogelijk te behartigen en de contacten met Belgische lotgenoten te onderhouden. Zijn jarenlange inzet als ervaringsdeskundige patiënt en vrijwilliger bij het telefonisch lotgenotencontact staan garant voor een luisterend oor en betrouwbare en eerlijke antwoorden op alle vragen die niet behoren tot het strikt medische vakgebied van de behandelende artsen en/of specialisten. De vereniging organiseert jaarlijks een ontmoetingsdag voor de Belgische hemochomatosepatiënten.

Contact

Frans Heylen Bosstraat 9 2520 EMBLEM Tel: 03/480.96.81

e-mail: frans.heylen@telenet.be

Website: www.hemochromatose.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.