Hersenbloeding, herseninfarct, beroerte, attaque, trombose, aneurisma

Een cerebrovasculair accident (CVA; ook: hersenbloeding, herseninfarct, beroerte, attaque, trombose, aneurisma) is een uitval van de hersenfuncties ten gevolge van een plotse stoornis in de bloedsomloop, waardoor bepaalde hersengebieden onvoldoende bloed en zuurstof ontvangen. De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn zoals bijvoorbeeld verstopping van de hersenslagader of een ongeval.

De gevolgen van een CVA zijn afhankelijk van de plaats waar het trauma zich voordeed. Het intact gebleven hersengedeelte kan de tekorten min of meer compenseren. De uiterlijke symptomen kunnen erg verschillend zijn en kunnen variëren van een minimale tot een zware handicap, bijvoorbeeld halfzijdige verlamming, spraak- en concentratiestoornissen, gezichtsstoornissen en coördinatiestoornissen.

CVA PRAATGROEP ELEWIJT

Werking: De Elewijtse CVA-praatgroep werd opgericht in 2000 door een CVA-patiënte die haar ervaringen wilde delen met lotgenoten. Op de tweemaandelijkse ontmoetingen worden er dan ook in de eerste plaats ervaringen uitgewisseld. Omdat het niet gemakkelijk is de handicap te aanvaarden, kan met mekaar praten een steun zijn in het verwerken van het aanvaardingsproces. Daarnaast wordt ook voldoende aandacht besteed aan ontspanning, want ook dat is belangrijk.

De bijeenkomsten staan open zowel voor CVA-patiënten zelf als voor hun partner of familie. Omdat er nog geen reacties kwamen van jonge patiënten zijn de onderwerpen meer gericht op een volwassen publiek. Een paar keer per jaar worden er infonamiddagen georganiseerd onder de deskundige leiding van dokters, kinesisten, afgevaardigden van hulpdiensten enz. Zo kwamen onder meer al volgende onderwerpen aan bod: leven met een hersenletsel, revalidatie... en daarna, wegwijs in de zorgsector, hoe spaar ik mijn rug, depressies, de onzichtbare gevolgen van een CVA. Deze infonamiddagen worden meestal breder bekendgemaakt zodat ook andere geïnteresseerden de voordracht kunnen bijwonen.

Andere activiteiten zijn: wandelen, ontspanningsnamiddagen met spelelementen, pannenkoekenbak, gespreksmomenten, aquarelschilderen, bingo, enz.

Malou Van der Meersche Weerdesteenweg 17 a 1982 ELEWIJT

Tel: 015/61.34.78 e-mail: annymal.dv@skynet.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.