Vzw Pirus (incontinentie)

Wanneer je plots geconfronteerd wordt met incontinentie of retentie van urine of stoelgang kan dit ernstige gevoelens van onveiligheid oproepen. Medisch gezien wordt alles goed opgevolgd maar psychologisch sta je er meestal alleen voor. Natuurlijk bestaan er nog toegewijde verpleegkundigen en artsen die hun patiënten met liefde en gevoel verzorgen, maar door de veranderde cultuur van de geneeskunde zelf, waar alles steeds sneller moet, is deze zorg steeds moeilijker te vinden.

Het is niet alleen een medisch en psychologisch probleem maar ook een sociaal, relationeel en financieel probleem en juist daarom zijn we op 3 februari 2003 voor het eerst samengekomen met een vijftal patiënten onder leiding van VZW UROBEL (vereniging voor verpleegkundigen). Tijdens de eerste bijeenkomst werd unaniem beslist deze vereniging verder uit te bouwen. Iedere vergadering kregen we één of twee nieuwe kandidaten bij waarvan er toch enkelen opnieuw afvielen. Dit bewijst nog maar eens hoe moeilijk het is om met deze problematiek naar buiten te komen. Op 3 juli 2003 kreeg onze vereniging de naam PIRUS : “patiënten vereniging voor incontinentie en retentie van urine of stoelgang”. Op de bestuursvergadering van 22 oktober 2003 werd er algemeen beslist dat PIRUS een vzw moest worden en werden de nodige statuten aangemaakt. Begin 2004 werden deze goedgekeurd en op 11 maart 2004 neergelegd op de rechtbank van koophandel te GENT. Wij hopen met onze vereniging dat onze leden door confrontatie met andere leden en het wederkerig begrip zich minder alleen voelen en terug greep krijgen op hun eigen leven, wat het zelfbeeld en zelfrespect ten goede komt. Daarom is onze vereniging geen overbodige luxe maar zeer aanvullend voor zowel artsen, verpleegkundigen als voor patiënten.

De Patiëntenvereniging voor Incontinentie en Retentie van Urine en Stoelgang (vzw Pirus) wil een aanspreekpunt zijn voor lotgenoten, inlichtingen verstrekken over materiaal, informatie en documenten en een drukkingsgroep zijn naar overheden. De vereniging doet aan peer-counseling als er nood is aan een luisterend oor, als men wil praten met iemand die de problematiek kent en zelf meemaakt of meegemaakt heeft. Dit aanbod geldt zowel voor patiënten als voor partners en omgeving. Pirus vzw wil dit doen in samenwerking met andere verenigingen en professionelen uit het werkveld.

Contactgegevens:

Postbus 20 9930 ZOMERGEM

Tel: 0477/67.24.77
e-mail: mail@pirus.be
Website: www.pirus.be

Gerelateerde items (op tag)

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.