Interstitiële Cystitis (IC) of blaaspijnsyndroom is een chronische, niet door bacteriën veroorzaakte ontsteking van de urineblaas met vaak invaliderende symptomen. Het lijkt op een gewone blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

De typische klachten zijn pijn, aandrang en vaak plassen. Het is een blaasziekte die overwegend bij vrouwen voorkomt (90%). Bij mannen met IC (10%) is niet zelden tevoren de diagnose niet-bacteriële prostatitis (prostaatontsteking) of prostatodynie (pijn in de prostaat) gesteld. IC wordt ook bij kinderen gevonden. Soms komen de klachten spontaan zonder herkenbare aanleiding. Soms beginnen ze na een operatie, vooral na een operatie aan de baarmoeder of een andere gynaecologische ingreep of na een ernstige bacteriële infectie van de blaas.

Ondanks veel onderzoek naar de verschillende aspecten van IC zijn de oorzaak en het werkingsmechanisme nog niet bekend. Wel is men het er nu min of meer over eens dat IC niet één oorzaak hoeft te hebben maar dat het waarschijnlijk gaat om een syndroom, d.w.z. dat het gekarakteriseerd wordt door een ontstekingsreactie van de blaaswand waar meerdere factoren aan ten grondslag kunnen liggen. Er zijn vele theorieën en er wordt veel onderzoek gedaan, maar tot nu toe heeft niemand een sluitend antwoord gevonden. Het is belangrijk te weten dat IC niet door stress wordt veroorzaakt maar dat spanningen de klachten kunnen verergeren. De diagnose kan alleen door de uroloog na blaasonderzoek worden gesteld. Er is tot op heden geen mogelijkheid om de ziekte te genezen en de behandeling is zeer individueel. Er is helaas geen medicijn dat even effectief is bij alle IC-patiënten. Een middel dat goed werkt bij de één heeft soms geen enkel effect bij de ander. Behandeling kan bestaan uit een of meerdere orale middelen, blaasspoelingen, blaasoprekking, lasertherapie, neurostimulatie of een chirurgische therapie.

Het werken, reizen en uitgaan kan door de continue aandrang aanzienlijk belemmerd worden en wordt steeds beheerst door de vraag "waar is het volgende toilet?". Deze situatie maakt de IC-patiënt onzeker en depressief en soms angstig om buitenshuis te gaan. Men moet de sociale gevolgen van IC dan ook niet onderschatten.

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.