Vereniging gelaryngectomeerden Leuven - Laryngectomie is een operatie waarbij de chirurg het gehele strottenhoofd (larynx), de stembanden inbegrepen, wegneemt. In de larynx kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen voorkomen, hetzij op de stembanden hetzij op de slijmvliezen rond de stembanden. Aanhoudende heesheid, ademnood, slepende hoest of een knobbeltje in de hals vormen alarmsignalen. Naarmate het gezwel groeit en zich uitbreidt kan strottenhoofdkanker ademhalingsmoeilijkheden, slokproblemen en gewichtsverlies uitlokken.

De Oost-Vlaamse Vereniging voor Gelaryngectomeerden werd opgericht met als bijzonderste aandachtspunten het opvangen, begeleiden en informeren van gelaryngectomeerden. De vrijwilligers van de vriendenkring trachten via bezoeken in het ziekenhuis de pasgeopereerde of de toekomstige patiënt in te lichten over de verschillende mogelijkheden.

De familie wordt hier nauw bij betrokken. Door de maandelijkse samenkomst wil de vereniging ex-keelkankerpatiënten en hun familie uit hun isolement halen, hen in contact brengen met lotgenoten, ervaringen uitwisselen en gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Er is een maandelijkse samenkomst.

Wij gaan u trachten duidelijk te maken waar de zelfhulpgroep voor staat en de werking van de vereniging. In feite gaan we dat moeilijk woord "gelaryngectomeerde" vertalen in stembandloze. De zelfhulpgroep is er in de eerste plaats voor lotgenoten, maar ook voor professionelen zoals geneesheren, logopedisten, verplegend personeel, hulpverleners, enz

Onze taak is zoveel mogelijk onze lotgenoten te helpen, bijstaan en laten daarmee zien dat er na die zware ingreep nog een leven is. Indien de lotgenoot wenst gaan we graag op bezoek om hem/haar een hart onder de riem te steken.

We gaan het niet minimaliseren want de weg is lang en niet makkelijk, maar samen zijn we sterk! Elke tweede dinsdag van de maand komen we samen om bij te praten en iets te beleven of gewoon koffie te drinken met een stukje vla.

Werking: Deze groep richt zich tot iedere gelaryngectomeerde en sympathisant. Op verzoek worden nieuwe patiënten bezocht aan huis of in het ziekenhuis, zowel voor als na de ingreep. Ook organiseren zij om de drie maanden een samenkomst.

Het is een patiëntenvereniging voor en door mensen die een gedeeltelijke of een totale laryngectomie hebben ondergaan. De vereniging geeft informatie over praktische hulpmiddelen om de gevolgen van de handicap beter te kunnen dragen en heeft ook hulpmiddelen in voorraad. Er kan geassisteerd worden bij contacten met overheidsdiensten en instellingen voor sociale hulpverlening.

Een laryngectomie duidt op het heelkundig verwijderen van het strottenhoofd, samen met de stembanden. Hierdoor ondervinden patiënten heel wat hinder om zich verstaanbaar te maken. Ze mijden daarom vaak alle contact met de buitenwereld. Het aanleren van de slokdarmspraak, knoopspraak of de Servoxspraak is moeilijk en dient gestimuleerd te worden.

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.