Vereniging gelaryngectomeerden Leuven

Vereniging gelaryngectomeerden Leuven - Laryngectomie is een operatie waarbij de chirurg het gehele strottenhoofd (larynx), de stembanden inbegrepen, wegneemt. In de larynx kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige gezwellen voorkomen, hetzij op de stembanden hetzij op de slijmvliezen rond de stembanden. Aanhoudende heesheid, ademnood, slepende hoest of een knobbeltje in de hals vormen alarmsignalen. Naarmate het gezwel groeit en zich uitbreidt kan strottenhoofdkanker ademhalingsmoeilijkheden, slokproblemen en gewichtsverlies uitlokken.

Als deze symptomen zich voordoen moet men dringend een geneesheer raadplegen. Larynxkanker treft voornamelijk mensen boven de 50 jaar. De patiënten ondervinden heel wat hinder om zich na de operatie verstaanbaar te maken. Het aanleren van de slokdarmspraak, het spreken met een knoopje of met een Servox vergt heel wat oefening van de patiënt en dient begeleid te worden door een logopedist(e).

Deze vereniging richt zich vooral tot patiënten die in het Universitair Ziekenhuis van Leuven werden behandeld, en de gelaryngectomeerden van Vlaams-Brabant. De vereniging wil de fysieke en psychosociale integratie van gelaryngectomeerden bevorderen en hen alle informatie met betrekking tot de ingreep verschaffen. Zij wil tevens het brede publiek informeren over de aandoening en de verschillende aspecten daaraan verbonden.

De vriendenkring werkt nauw samen met de geneesheren en paramedici van het UZ.

De werking houdt onder meer in: informatieve gesprekken met de patiënt en de familie, zowel voor als na de operatie; het wekelijks houden van een koffietafel iedere vrijdagvoormiddag tijdens de consultatie; het wekelijks bezoeken van de gelaryngectomeerden die in de kliniek verblijven; het regelmatig organiseren van uitstappen (minstens eenmaal per jaar) en gezellige bijeenkomsten (minstens driemaal per jaar); het verstrekken van informatie over de problematiek; het verkopen tegen kostprijs van paramedisch materiaal (doekjes); het uitgeven van een zelf ontworpen informatiebrochure voor patiënten en hun familie in overleg met de dokters, verpleegkundigen, logopedisten; een trimestrieel tijdschriftje 'Samenspraak'; het up-to-date houden van een eigen website.

Contact:

Marc Bueken

Rue des Bleuets 93

7160 CHAPELLE-LEZ-HERLAIMONT

Tel: 0498/81.00.55

e-mail: marcbueken@msn.com

Website: www.gelaryngectomeerden.be

Afdelingen / Regionale contactpersonen

Willy Van Leeuw Leeuwerikenstraat 51/504 3001 HEVERLEE

Tel: 0475/37.71.18 e-mail: willy.vanleeuw@telenet.be

Paul Maringka Sneppenstraat 34 3010 KESSEL-LO

Tel: 0484/61.77.80 e-mail: paulmaringka@hotmail.com

Hubert Vos Justin Scheepmansstraat 2 3050 OUD-HEVERLEE

Tel: 0472/79.19.94

Marcel Depraetere H. Verhoevenstraat 5 1820 STEENOKKERZEEL

Tel: 0497/27.74.52

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.