Belgische vereniging voor narcolepsie vzw

Belgische vereniging voor narcolepsie vzw - Narcolepsie is een aandoening van het centraal zenuwstelsel dat de opeenvolgende fasen van de slaap regelt. De patiënt wordt overvallen door terugkerende, onbedwingbare slaapaanvallen gedurende de dag. Iemand met narcolepsie kan ook gedurende korte tijd verlamd raken zonder het bewustzijn te verliezen, deze toestand wordt kataplexie (spierverlamming) genoemd.

 

Dit komt voor na een plotse emotionele reactie. Er kan ook slaapverlamming optreden: bij het inslapen of na het ontwaken wil de persoon bewegen, maar kan dat niet. Aan het begin van de slaap, of soms bij het ontwaken kunnen levendige hallucinaties optreden, vergelijkbaar met intense droombeelden. Niet elke patiënt vertoont al deze symptomen; bij de meesten komen slechts enkele van deze symptomen voor.

De oorzaak is onbekend, maar de aandoening lijkt vaak familiaal gebonden. De symptomen kunnen worden verlicht met stimulerende middelen; een zorgvuldig gecontroleerde behandeling is noodzakelijk. Hoewel de aandoening geen ernstige medische gevolgen heeft en ook geen invloed heeft op de levensduur, kan het lijden aan deze aandoening angstaanjagend en deprimerend zijn.

Narcolepsie en kataplexie zijn nog relatief weinig gekend en bekend. De vereniging verzamelt en verspreidt daarom actuele en verstaanbare informatie, gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Tevens wil zij dit wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

Daarnaast wil de vereniging een baken zijn voor de patiënten, die vaak niet weten tot wie zij zich kunnen wenden om uit hun isolement te geraken en om hun schuldgevoelens af te leggen. Daartoe worden samenkomsten georganiseerd om informatie uit te wisselen en contacten te leggen. Ook tracht de vereniging voortdurend de algemene belangen van haar leden op gegroepeerde wijze optimaal te verdedigen en te verbeteren.

Dhr. Luc Verheyen Heidestraat 49 2350 VOSSELAAR

Tel: 014/61.21.01 e-mail: lucas.verheyen@telenet.be

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.