NEMA Vlaamse vereniging neuromusculaire aandoeningen

Nema vzw oftewel de Vlaamse vereniging neuromusculaire aandoeningen is een patiëntenvereniging/zelfhulpgroep die zich sinds 1987 inzet voor het algemeen welzijn van mensen met een neuromusculaire aandoening (NMA). In de volksmond wordt vaak naar deze groep aandoeningen verwezen met de term 'spierziekten'.

Nema huldigt het solidariteitsprincipe: bij onze vereniging zijn personen met om het even welke neuromusculaire aandoening, maar ook ouders, familieleden, vrienden, professionelen of andere betrokkenen welkom. Er bestaat echter niet één type neuromusculaire aandoening, maar heel veel verschillende. Nema's leden vertegenwoordigen samen een 50-tal verschillende diagnoses. Voor een overzicht van alle mogelijke diagnoses verwijzen we u graag door naar de alfabetische lijst van NMA's.

Personen met een handicap willen beschouwd worden als volwaardige burgers. Nema komt samen met andere verenigingen op voor hun rechten en plichten. Mensen met een NMA kunnen bij Nema terecht voor informatieverstrekking, lotgenotencontact en vorming. Om aan deze noden tegemoet te komen, ontplooit Nema een brede waaier aan activiteiten. Leden kunnen eveneens bij ons terecht om één van de drie Percussionaires (therapeutische apparaten) uit te lenen.

Door onze nauwe samenwerking met de neuromusculaire referentiecentra (NMRC's) slagen we erin om de verstrekte medische informatie steeds up-to-date te houden. Om de projectmatige werking van Nema te ondersteunen is er momenteel één parttime projectmedewerker in dienst.

Nadine Albergs Haarbemdenstraat 55/1 3500 HASSELT

Tel: 011/72.31.87 Fax: 011/72.31.87

e-mail: secretariaat@nema.be

Website: www.nema.be

Afdelingen / Regionale contactpersonen

ANTWERPEN

Emma Verfaille-Cambré Frans De Vriendtstraat 40/10 2600 BERCHEM

Tel: 03/449.73.87 e-mail: emma.cambre@nema.be

BRABANT (VLAAMS)

Veerle Ternier Tel: 0495/43.15.56

LIMBURG

Nadine Albergs Tel: 011/72.31.87

OOST-VLAANDEREN

Jacqueline Jansen Tel: 0473/79.26.18

WEST-VLAANDEREN

Veerle Allegaert Tel: 056/61.20.46 Bereikbaarheid: 's avonds

Neuromusculaire aandoeningen

Bij neuromusculaire aandoeningen functioneren spieren niet of onvoldoende omdat er iets fout gaat in het ruggenmerg, in de zenuwen of in de spieren zelf.

Er bestaan enkele honderden verschillende spierziekten. Sommige leiden tot krachtvermindering, vermoeidheid of pijn, andere verlammen de mensen totaal, waardoor ze niet meer kunnen lopen, een aantal ook niet zelfstandig kunnen ademen. Soms worden ook organen of de hersenen aangetast.

Een juiste diagnose is er niet altijd, het juiste verloop onduidelijk. Deze ziekten of handicaps zijn meestal erfelijk en vaak niet te genezen. Kinderen en jongeren met bepaalde spierziekten sterven. Wel kunnen behandelingen en hulpmiddelen de kwaliteit van leven verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft de genetische oorzaak van de meeste erfelijke spierziekten vastgesteld, maar veel blijft onbekend.

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.