RUGGENSTEUN vzw

Ruggensteun vzw bereikt zijn leden met een driemaandelijks tijdschrift. In dit tijdschrift kan men de activiteitenkalender raadplegen. Verder besteden we heel veel aandacht aan medische, maatschappelijke, psycho-sociale en alternatieve artikels.

Onze vereniging is aangesloten bij de Vlaamse Pijnliga. Elk lid van Ruggensteun vzw is automatisch lid van de Vlaamse Pijnliga en zal naast het ledentijdschrift van Ruggensteun vzw ook maandelijks het tijdschrift Maczima en het tijdschrift van de Vlaamse Pijnliga ontvangen.

 

Rugproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben: een wervelverschuiving, scoliose, verstijving van de ruggegraat (Bechterew), botontkalking (osteoporose) of hernia. Hernia komt vrij veel voor en is een verzamelnaam voor allerlei uitstulpingen van organen. Discushernia is de uitstulping van het discusmateriaal buiten de gewrichtsruimte tussen de wervels.

Deze uitstulping keert niet spontaan terug naar haar plaats: het 'uitgestulpt zijn' veroorzaakt geen pijn, wel de druk die de hernia op de 'dura' veroorzaakt. De dura is het vlies dat het ruggenmerg en de zenuwtakken omgeeft. Zodra een discushernia in het ruggenmergkanaal dringt, gaat dit gepaard met pijn door druk op de dura. Deze pijn is qua hevigheid en plaats afhankelijk van de grootte en van de richting van de hernia.

RUGGENSTEUN vzw (VERENIGING VOOR CHRONISCHE RUGPROBLEMEN)

De allereerste bedoeling van de groep is mensen met chronische rugproblemen te helpen en te ondersteunen, daar waar dokters tekortschieten; te helpen door de eenzaamheid te doorbreken en het mogelijk te maken contacten te leggen met andere patiënten. Niet alleen discushernia komt aan bod maar ook andere rugproblemen zoals Bechterew, scoliose, osteoporose, wervelverschuivingen enzovoort. De groep wil in geen geval een klaaggroep zijn, maar een gespreksgroep. Veel belang wordt ook gehecht aan meer voorlichting aan kinderen en jongeren om hen te leren omgaan met hun rug door een goede houding en oefeningen aan te leren. Er wordt gestreefd naar een betere tegemoetkoming voor revalidatie en hulpmiddelen, de begeleiding na een operatie en het geven van meer informatie over verschillende letsels in samenwerking met artsen.

Per regio worden maandelijks praatnamiddagen ingericht om nog meer aan de noden van rugpatiënten te kunnen voldoen. Er wordt een driemaandelijks tijdschrift 'Ruggensteun-Info' verspreid met allerlei informatie onder andere ook over het bekomen van tegemoetkomingen. Verdere informatieverstrekking gebeurt via de folder en de brochure 'Ken uw rug'. Tevens kan men voor alle psychosociale en maatschappelijke problemen terecht bij de vereniging. Wenst u gratis info te ontvangen, neem dan gerust contact op met onderstaand adres.

Theo Verbeke

Beekstraat 61

8500 KORTRIJK

Tel: 0476/48.96.08

e-mail: theo.verbeke@telenet.be

Website: www.ruggensteun.be

 

Afdelingen / Regionale contactpersonen

BRABANT (VLAAMS)

Martine Van Droogenbroeck

Tel: 053/66.10.15

Fax: 053/66.10.15

e-mail: martine.van.droogenbroeck@skynet.be

OOST-VLAANDEREN

Betty Fobe

Tel: 0478/23.55.07

e-mail: betty.fobe@gmail.com

Gerd Soil

Tel: 053/41.33.24

Tel: 0478/27.84.20

e-mail: gerds@busmail.net

Lutgarde Seymoens

Tel: 052/34.21.13

Tel: 0473/96.83.28

e-mail: lutseymoens@skynet.be

WEST-VLAANDEREN

Theo Verbeke

Tel: 0476/48.96.08

Maak ons bekend

Plaats een link naar onze website!

 

Hoe meer mensen over het bestaan van deze website weten, hoe meer personen ons kunnen vinden.

 

Heeft u een website, een  blog of andere social-media dan kan u helpen om ons bekender te maken, plaats een  linkje naar www.zelfhulpwijzer.be

 

We zijn u hiervoor zeer dankbaar!
Source: http://hartziekte.be/index.php/bijsluiters/voeding-en-vetten

Login

Twitter

Meest gelezen

Powerd by Pixelweb onderdeel van PeoplesProjects.